Proč udržovat a rozvíjet střevní mikrobiom

V lidském těle žije vice než sto bilionů (1014) mikroorganismů, a to hlavně bakterií, které tvoří náš mikrobiom. Tento ohromný počet bakterií v lidském střevě je co do počtu srovnatelný s počtem buněk lidského těla. V našem těle tedy nežijeme sami, ale se 2-3 kilogramy bakterií, které jsou naší nedílnou součástí.

Nám prospěšné bakterie se v našich tělech podílí na trávení potravy, ochraňují nám střeva před vlivem nežádoucích mikroorganismů a dokonce samy produkují látky, které naše tělo stimulují. Naopak, přítomné nežádoucí či dokonce patogenní bakterie nám způsobují různá onemocnění, jako záněty a infekce. Udržování vhodného poměru ve prospěch prospěšných bakterií je tedy pro lidské tělo klíčové pro udržení a rozvoj zdraví.

Během našeho života, a to nejen s přibývajícími léty, se složení našeho mikrobiomu mění. V závislosti na našem životním stylu, skladbě potravy i prodělaných onemocněních dochází k neustálým změnám v zastoupení bakterií, a to jak do jejich celkového počtu tak do rozmanitosti druhů. Zjednodušeně lze říci, že čím vyšší počet a větší rozmanitost druhů správných prospěšných bakterií se v našich střevech nachází, tím vyšší je šance, že naše tělo bude správně fungovat.

Hlavní podstatou ochrany a rozvoje střevního mikrobiomu je tedy dostatečný přísun prospěšných bakterií a s tím úzce související úprava jídelníčku. Kromě dodržování zásady pravidelné pestré a vyvážené stravy s dostatečným příjmem tekutin je doporučeno konzumovat výrobky obsahující živé bakterie. Dále zvýšit konzumaci čerstvých či minimálně tepelně opracovaných potravin, v kterých se tyto bakterie nacházejí, a také zvýšit příjem vlákniny, která příznivě ovlivňuje přežívání prospěšných bakterií v našich střevech. Naopak je vhodné snížit příjem potravin a léčiv obsahujících látky, které bakterie zabíjejí, jako např. konzervační látky, antibiotika aj.